Hete bliksem is een echt hollands gerecht gemaakt van aardappels, zoet en zure apples en uien. Elke streek in Nederland kent zijn eigen varianten. Met spek, met rookworst, met snijbonen of in plaats van zoete appels lekkere stoofpeertjes.

Wij eten de hete bliksem met een lekker wildzwijn stoofpotje of een fazantenborstje in serranoham.

Basisrecept voor 4 personen:

Ingredienten
1,5 kilo aardappelen
750 gr zoete appels of peren
750 gr zure appels
2 flinke uien
1 laurierblaadje
2 kruidnageltjes
50 gram boter
zout en peper.

Bereidingswijze
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken. Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Pel de uien en snij er 1 in grove stukken. Prik in de andere ui het laurierblad met de kruidnageltjes vast.

Doe de aardappelen in de pan en giet er een laagje water op zodat ze voor de helft onder staan. Leg er de aangeklede ui tussen en verkruimel er het bouillontablet over. Verdeel er de stukken appel en ui over en laat met het deksel op de pan in ca. 20 minuten gaar koken. Neem het deksel van de pan en laat het overtollige vocht verdampen. Verwijder de aangeklede ui. Maak met de stamper een niet al te fijne stamppot van de aardappelen en de appels. Roer er de boter door. en breng op smaak met zout en royaal versgemalen peper.

Voor meer varianten van deze heerlijke stamppot kijk eens op smulweb.