Wild zwijn vlees smaakt sterker dan dat van gewoon varkensvlees en wordt vaak gemarineerd gegeten, of verwerkt in stoofpotten. Voor onze stoofpot gebruiken we natuurlijk een heerlijk wildzwijn van de Veluwe en bier van onze lokale brouwers in Zundert.
Ingrediënten voor ± 4 personen:
600 gram wild zwijn poulet
150 gram gerookte spekblokjes
2 teentjes knoflook, fijngesneden
2 grote uien, grof gesneden
1 winterwortel, grof gesneden
2 stengels bleekselderij, gesneden
3 laurierblaadjes
3 kruidnagels
1 eetlepel jeneverbessen
2 takjes tijm
1 kaneel stokje
3 eetlepels boter
3 eetlepels bloem
1 eetlepel olie
1 flesje Zunders trappisten bier
1 liter bouillon
zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
Meng de poulet van wild zwijn met de bloem en wat zout en peper. Doe de boter en de olie in een ruime pan en bak de gebloemde wild zwijn (eventueel in porties) rondom bruin. Als het vlees bruin is haal je deze uit de pan en bak je de spekblokjes in het braadvocht. Na 5 minuten zachtjes bakken voeg je de gesneden knoflook, uien, winterwortel en bleekselderij toe en bak je alles nog ongeveer 5 minuten op laag vuur. Voeg de laurierblaadjes, kruidnagel, kaneelstokje, jeneverbessen en de takjes tijm toe zet het vuur hoger en bak nog 2 minuten. Doe het vlees weer in de pan en schenk hier de herfstbok bij. Schenk de bouillon in de pan, en vul af met evt. water tot het vlees onder staat. Breng het geheel aan de kook en laat het 10 minuten zacht koken. Verwijder het kaneelstokje doe een deksel op de pan en kook op een laag vuur de stoofpot in 2,5 uur gaar. Maak de stoofschotel op smaak met wat zout en peper.
Serveer de stoofschotel van wildzwijn met mooie dikke frieten of lekkere hete bliksem (recept volgt volgende week!).