Haze(n)peper is eigenlijk hachee van haas. Een echt winters gerecht om lekker op het fornuis of in de oven te laten sudderen. Aan het eind van de dag krijgt iedereen trek van de heerlijke geuren.

Ingrediënten voor 4 personen:

2 rode uien
1200 g hazenachterbouten
60 g boter
75 g magere spekreepjes
3 el bloem
2½ dl trappistenbier (Westmalle dubbel of natuurlijk Zundert bier)
2 el jenever
380 ml gevogeltefond (pot)
1 teen knoflook
1 takje tijm
1 laurierblaadje
1 tl suiker
10 sjalotjes

Bereidingswijze:

1. Pel de uien en snipper fijn. Spoel de hazenbouten af met koud water en dep droog met keukenpapier. Bestrooi de bouten met peper en zout. Verhit in een grote braadpan 2/3 van de boter en bak de bouten in porties in ca. 10 min. rondom bruin. Neem de bouten uit de pan.

2. Bak de spekreepjes en ui ca. 3 min. zachtjes in het achtergebleven bakvet. Roer de bloem erdoor en bak kort mee. Schenk het bier, de jenever en fond erbij en breng het mengsel al roerend aan de kook. Pers de knoflook erboven uit. Voeg de hazenbouten, tijm, laurier, helft van de suiker en peper toe. Stoof de hazenbouten afgedekt in ca. 2 uur gaar. Keer af en toe.

3. Pel intussen de sjalotjes en halveer ze. Verhit in een koekenpan de rest van de boter. Bak de sjalotjes met wat zout en de rest van de suiker in ca. 10 min. zachtjes lichtbruin. Roer de sjalotjes door de hazenpeper en stoof ca. 5 min. mee. Verwijder de tijm en laurier. Breng de hazenpeper op smaak met peper en zout.

Lekker met rode kool, roer gebakken spruitjes of witlof.